EKLEKTYCZNY WTOREK

- Masz ochotę na Portugalczyka czy Szwedów? - spytałam męża. W każdy wtorek do "Milk District", mocno hipsterskiej dzielnicy Orlando, w której obok mleczarni T.G.Lee rozlokowały się modne bary, zjeżdżają się food trucki z różnych zakątków Florydy. Zazwyczaj jest ich około kilkunastu. Na dwóch parkingach na tyłach barów unoszą się zapachy kuchni hawajskiej, koreańskiej, nowoorleańskiej, teksańskiej, europejskiej i latynoskiej. Jest też Tobby's Ice Cream zamrażający lody ciekłym azotem i The Yum Yum Cupcake Truck z bajecznie kolorowymi babeczkami, po które zawsze wije się długa kolejka młodych babeczek. Naszym ulubionym "jedzeniowozem" nie jest jednak Yum Yum, ale Bem Bom. Ta cudownie ostra, portugalsko-teksańska gastronomia na kółkach za każdym razem powala nas mocą smaku. Dla taco z chouriço, kolendrą, ognistą papryczką chili i salsą z ananasa jesteśmy w stanie podążyć za czarnym wozem szefa Chico na koniec miasta. Smacznie gotuje również Viveca i Håkan ze SwedeDISH. Chyba z sentymentu do Ikei z ich menu czasami zamawiamy klopsiki z żurawiną. "Tasty Tuesdays" [wyborne wtorki] oprócz różnorodnych doznań kulinarnych dostarczają również doskonałą atmosferę barów, w których można zjeść posiłek zakupiony w okienku food trucka. Jeśli nie ma miejsca w Sandwich Bar, gdzie chłopaki miksują świetną muzę, idziemy obok do Spacebar, gdzie migają cztery flipery i dumnie piętrzy się kolekcja winyli. A jeśli i tu jest zbyt ciasno, to pozostaje nam The Milk Bar, w którym co prawda nie ma mleka, ale za to można napić się lokalnego piwa. Bar sąsiaduje z bodaj najlepszym second-handem w Orlando. Etoile Boutique specjalizuje się w ciuchach vintage i biżutach wykonanych przez miejscowych artystów. Falon, która jest właścicielką butiku, ma bardzo eklektyczny gust i to nie tylko w kwestii mody. Jak się dowiedzieliśmy, to dzięki niej we wtorki w Milk District jest tak wybornie. Pomysłodawczyni i organizatorka "Tasty Tuesdays" sama lubi posmakować różnych dań. A że nie ma czasu chodzić po knajpach, to zaprasza kucharzy na własne podwórko.

Po obejściu wszystkich food trucków, które uczestniczyły w ostatnim "Tasty Tuesday", zdecydowaliśmy się na Dixieland Diner z jego kreolskimi przysmakami z Luizjany: jambalayą i krewetkowym étouffée. Pycha, tasty, délicieux!

Brak komentarzy: