SŁODKIM SZLAKIEM

- A może byśmy się tak przejechali szlakiem klonowego szaleństwa? - spytałam się Jay'a pewnego zimowego popołudnia. Na początku marca, Ohio Maple Producers Association [stowarzyszenie producentów syropu klonowego] organizuje tak zwane "Maple Madness Driving Tour". Przez dwa weekendy 50 miejsc rozsianych w sercu Ameryki otwiera drzwi swoich cukrowych warzelni i zdradza słodkie tajniki pozyskiwania syropu z soku klonu cukrowego. Oprócz testowania pysznego syropu o różnych odcieniach bursztynu, organizatorzy oferują dodatkowe atrakcje. Najciekawszym miejscem, do którego dotarliśmy była spora farma należąca niegdyś do pisarza Louisa Bromfielda. W Malabar Farm czekały na nas konne wozy, zespół bluegrassowy, chata osadników z aktorami odgrywającymi trudy codziennego życia sprzed dwustu lat i...hollywoodzkie love story. W imponującej willi Bromfielda Humphrey Bogart i Lauren Bacall wypowiedzieli sakramentalne "I do". Pokój gościnny, w którym para sławnych aktorów spędziła miodowy miesiąc ponoć wygląda tak samo jak w maju 1945 r. Najwyraźniej dwa pojedyncze łóżka ustawione z dala od siebie w niczym nie przeszkodziły nowożeńcom. Stephen Bogart, syn Bogarta i Bacall, parę lat temu zaangażował się w zbieranie funduszy na odnowienie domu, w którym jego rodzice się pobrali. Na terenie posiadłości znajduje się również kameralna restauracja serwująca dania kuchni francuskiej, o której marzył Bromfield, a która powstała dopiero po jego śmierci, kiedy posiadłość przejął zarząd parków stanowych Ohio. Z deserowej karty dań uśmiechał się do nas crème bȗrlée z dodatkiem syropu klonowego z farmy Malabar, na którą patrzyliśmy przez okno restauracji. Po prostu miodzio!



Syrop klonowy jest nieodzownym elementem "pancakes". Używam go nie tylko do polewania amerykańskich naleśników, ale również jako jeden ze składników tej potrawy.

Pancakes z płatków owsianych (przepis własny)

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 ¼ szklanki maślanki 
1 jajko
1 łyżeczka syropu klonowego
parę kropli ekstraktu waniliowego
½ szklanki mąki
½  łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczanej
szczypta soli
4 łyżki masła rozpuszczonego
1 bardzo dojrzały banan (opcjonalnie)
około ¼ szklanki mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)

Płatki zalej maślanką i odstaw pod przykryciem na noc. Następnego dnia rano wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczaną i solą. Dodaj płatki rozmiękczone w maślance. Dodaj roztrzepane jajko z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Wkrój banana. Wymieszaj. Dodaj rozpuszczone, lekko schodzone masło. Po trochu dolewaj mleko, żeby uzyskać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smaż krążki wielkości racuchów. Podawaj ze świeżymi owocami (truskawkami,  jagodami, brzoskwiniami lub pomarańczami) i syropem klonowym.

Brak komentarzy: