UGOTOWANY

Moja amerykańska bratowa podarowała mi książkę Michaela Pollana "Food Rules: An Eater's Manual" ("Jak jeść - Przewodnik konsumenta" ukazał się po polsku w 2010 r.). Wzbogacone o nowe treści i urocze ilustracje Mairy Kalman wydanie z 2011 r. to zbiór zasad racjonalnego podjeścia do jedzenia. Niby oczywiste, jednak obserwując od paru ładnych lat niezdrowe nawyki żywieniowe Amerykanów, aż sobie w brodę pluję, że sama nie wpadłam na pomysł podobnego bestsellera. Jedna  z najważniejszych zasad książki brzmi: "Eat food. Not too much. Mostly plants" (Jedz jedzenie. Nie za dużo. Głównie rośliny.). W swoim najnowszym dziele "Cooked. A Natural History of Transformation" (kwiecień 2013), Michael Pollan dochodzi również do wniosku, że samodzielne przyrządzanie posiłków to podstawa. I sam uczy się gotować! Tak, tak. Szewc bez butów chodzi. A tak właściwie pisarz, dziennikarz, aktywista, profesor dziennikarstwa na Uniwersytecie Karlifonijskim w Berkeley, który do tej pory zajmował się tematem żywności...w teorii. Pollan postanawia jednak obrócić teorię w czyn i ujarzmić cztery żywioły we własnej kuchni. Efekt: pachnący dymem pulled pork, świeży bochen chleba na zakwasie, ostro-kwaśne kimchi oraz kolejna doskonała książka opowiadająca w mądry i ciekawy sposób historię ludzkości od kuchni. Polecam!



5 komentarzy:

birdman pisze...

Michael Pollan is a true pioneer in the States. Is he well known in Europe?

Marta Madigan pisze...

I believe he had two titles translated into Polish.

kavka pisze...

Widziałam nową książkę pana Michael'a ale o wcześniejszej nie miałam pojęcia. A tu taki rarytasik ilustratorski mnie ominął. Wiem, że książka ma inni cel ale jako laik kulinarny i kiepski kucharz, wybiorę konsumpcję wizualną! Dzięki Marta :-)))

Marta Madigan pisze...

Myślę, że oprócz ilustracji sama treść też Ci się spodoba. Dam Ci przykład:
"Rule 76. Place a bouquet of flowers on the table and everything will taste twice as good".

kavka pisze...

racja!!!