W BIAŁYM ZAMKU

- Udało mi się zarezerwować stolik w "White Castle" - z nieukrywanym zadowoleniem oznajmił mój mąż. W Walentynki wszystkie knajpy w Ameryce pękają w szwach. Zjedzenie kolacji w zwykłej sieciówce graniczy z cudem. No może nie takiej znowu zwykłej. Tego dnia "White Castle" - pierwszy sieciowy fast food, który uzależnił Amerykę od burgerów - prezentuje się na bogato. Są świece, obrusy, serduszkowy dekor i uśmiechnięta kelnerka przyjmująca zamówienie przy stoliku. Jest też słodka niespodzianka w postaci trójkątnego serniczka na patyku i darmowe zdjęcie upamiętniające romantyczny wieczór. A menu? No cóż. Czarować nie będę, że na stole pojawił się srebrny półmisek z ostrygami na lodzie i butelka wytrawnego szampana. Na Walentynki serwuje się tu to, co w każdy inny dzień, czyli głównie "sliders". Te małe, kwadratowe kanapki z cieniutkim kotlecikiem wołowym, ogórkiem w occie i cebulą pojawiły się po raz pierwszy w 1921 r. w Wichita w stanie Kansas (dwie dekady przed McDonaldem). Błyskawiczny sukces pierwszego "White Castle" zachęcił właścicieli do zainwestowania w białe, prefabyrkowane "zamki" ze stali emaliowanej porcelaną, które miały przypominać zabytkową, chicagowską wieżę ciśnień. Wkrótce kiczowate hamburgerownie zdobyły Midwest, wschodnie stany i Nowy Jork torując drogę kolejnym sieciom fast foodów. Oprócz mini burgerów w "White Castle" smaży się krążki cebulowe, kulki rybne, paluszki serowe i oczywiście frytki. Jesienią i zimą jest też chili i frytki ze słodkich ziemniaków z cynamonowym sosem. Jak szaleć, to szaleć. Cztery slidery, chili i słodkie frytki poproszę! A do pica dobrze schłodzoną colę.


Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków dla 4 osób (przepis własny)

2 duże słodkie ziemniaki
2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek

ostry sos majonezowy:
½ szklanki majonezu
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka sosu sosu sriracha
sok z limonki (opcjonalnie)

Obierz słodkie ziemniaki i pokrój w słupki. Namocz w misce z zimną wodą przez godzinę lub dłużej. Odcedź i osusz papierowym ręcznikiem. Do plastikowej torebki wrzuć skrobię kukurydzianą, cynamon i frytki. Mocno potrząchnij. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Rozłóż frytki na dwóch blachach do pieczenia. Skrop oliwą. Włóż do piekarnika. Po 15 minutach przewróć frytki na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut. Podawaj gorące z ostrym sosem majonezowym.

Brak komentarzy: