SMAK JESIENI

Na Florydzie nie ma jesieni. Liście nie barwią się na złoto, wieczory nie są wcale chłodniejsze, a w mojej kuchni nadal królują lekkie dania. To skąd wiadomo jaka to pora roku? A stąd, że w sklepach w całych Stanach zaczynają pojawiać się produkty z dodatkiem przyprawy do dań z dynią. Od kilku dni, gdzie nie spojrzę, to widzę "pumpkin spice".  Reklama Einstein Bros Bagels promuje "dyniową" kawę, bajgle i serek. W Starbucksie nęci "PSL", czyli "pumpkin spice latte". Producent Oreos jeszcze w tym miesiącu wypuści na rynek ciasteczka z kremem doprawionym cynamonem, gałką muszkatołową, zielem angielskim, goździkami i imbirem. Takie właśnie przyprawy składają się na "pumpkin spice" i od niedawna podkręcają smak limitowanej edycji greckiego jogurtu Chobani. Ben & Jerry nie pozostają w tyle i na pułki zamrażarek sklepowych wrzucają lody o smaku dyniowego sernika. A skoro o serniku mowa, to Cheesecake Factory od października do świąt również zmiksuje ser z dynią i doda "pumpkin spice".  Mało? Mleczna czekolada oblewa karmel z piernikowymi przyprawami w kwadratowych czekoladkach Ghirardelli. Sporo przed Halloween, Hershey's rzuci do rynek cukierki o podobnym smaku, które można będzie popić czarną herbatą Tazo "Pumpkin Chai Tea Latte" z kardamonem i anyżem. Jest też coś dla dorosłych - Pinnacle Pumpkin Pie Vodka i prezerwatywy Durexu, które dodatkowo zaognia pieprz. Te ostatnie póki co istnieją jedynie w wyobraźni żartownisia z mediów społecznościowych, ale kto wie co jeszcze o smaku przyprawy do dyni pojawi się na amerykańskich półkach tej jesieni. 




4 komentarze:

Unknown pisze...

W Polsce też szaleństwo dyni - piętrzą się ich stosy niemal na każdym kroku. Marto, a masz jakiś ciekawy przepis z dynią? Bo ja najczęściej robię zupę albo piekę i robię sałatki.

Marta Madigan pisze...

Małgosiu, Ostatnio natrafiłam na fajny pzepis na zupę z dyni z cydrem jabłkowym. Zerknij proszę: http://ediblecleveland.com/recipes/pumpkin-cider-bisque
Czasami też finszuję sobię sernik dyniowy, ale sama go nie piekę...
http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Pumpkin-Cheesecake-368280

Unknown pisze...

Bardzo ciekawy blog. W ogóle amerykańska kuchnia potrafi jesienią zaskakiwać. Kolory, smaki to wszystko wygląda inaczej niż w Polsce. Serdecznie pozdrawiam!

Marta Madigan pisze...

Pani Agato,
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Być może będzę tego lata we Wrocławiu. Z miłą chęcią wpadnę do Road na pierogi. Sedecznie pozdrawiam z Orlando, Marta